Szwajcaria jest znana głównie z zapierających dech w piersiach krajobrazów, szlaków górskich i dobrej jakości życia mieszkańców, ale także z dość bogatej tradycji kulinarnej. Kuchnia tego kraju jest mocno zróżnicowana, ale wszystkie potrawy łączy jedno – są sycące i wyróżniają ten kraj na tle pozostałych. Sprawdź, jakich dań koniecznie musisz spróbować będąc Szwajcarii!

Co zjeść w Szwajcarii – podstawowe informacje o kuchni szwajcarskiej

Tradycyjne dania kuchni szwajcarskiej są tworzone na bazie ziemniaków, kapusty oraz czekolady. Jest to kraj, w którym często jada się wołowinę, wieprzowinę, drób, a także dziczyznę. Ciekawostką może stać się zatem fakt, że w stolicy kraju – Zurychu – znajduje się najstarsza wegetariańska restauracja na świecie.

Dzięki bogactwu przyrody, w Szwajcarii produkuje się wysokiej jakości produkty spożywcze, dlatego potrawy tej kuchni są często uważane za wyjątkowo smaczne oraz aromatyczne. Najpopularniejszym dodatkiem do wielu potraw, w tym również deserów, jest ser. Emmental, Appenzeller, Ricotta, Gruyere, Fontina – czy wiedziałeś, że istnieje ponad 400 rodzajów szwajcarskich serów? Wyróżniają się nieprzeciętnym smakiem, którego nie znajdziesz w żadnym innym kraju!

Co zjeść w Szwajcarii – 10 dań kuchni szwajcarskiej, które warto zjeść

Jedną z najpopularniejszych szwajcarskich potraw jest rösti, a tuż obok – foundue. W tym kraju znajdziemy jednak również wiele innych, mniej znanych, ale równie smacznych dań, których naprawdę warto spróbować. Które z nich są szczególnie polecane przez miłośników dobrego smaku? Dowiedz się, czego warto spróbować, zapoznając się z dalszą częścią naszego artykułu.

Cordon bleu

Panierowany kotlet cielęcy, otoczony warstwą sera oraz szynki. Choć wywodzi się ze Szwajcarii, danie to zyskało światową sławę i aktualnie jest podawane w wielu, nawet prestiżowych, restauracjach. Soczystość cordon bleu sprawia, że został on uznany za jeden z klasyków szwajcarskiej kuchni, jednocześnie stając się jedną z najbardziej znanych potraw. Zjesz je więc praktycznie w całej Szwajcarii.

Rösti

Czy danie ziemniaczane może być wyjątkowe? Szwajcarzy udowadniają, że tak! Rösti to placki przygotowywane z grubo startych ziemniaków, które są smażone do momentu, gdy uzyskają złocisty kolor. Najczęściej są podawane z różnymi dodatkami, bądź stanowią bazę dla innych dań. Istnieje nawet luksusowa wersja klasycznego rösti, która jest podawana z kawiorem. Zdecydowanie warto przekonać się, jak placki ziemniaczane podają Szwajcarzy.

Raclette

Raclette to nic innego, jak szwajcarski ser, który jest podgrzewany w specjalnym urządzeniu, a następnie ścierany z jego dna i podawany z gotowanymi ziemniakami, cebulą oraz kiełbasą. W taki właśnie sposób powstaje raclette, czyli potrawa wywodząca się z regionu Alp. Nie jest to zwykły roztopiony ser – można wyczuć w nim mleczno-orzechową nutę.

Zürcher Eintopf

Będąc w Szwajcarii koniecznie należy spróbować Zürcher Eintopf. To tradycyjna zupa wywodząca się z Zurychu. Jest przygotowywana z warzyw (w tym groszku i ziemniaków) oraz kawałków mięsa. Zupa ta, niesamowicie obfita w smak, jest idealnym wyborem na chłodniejsze dni.

Älpermagronen

Älpermagronen doskonale oddaje charakterystykę tradycyjnej kuchni górskiej. Jest to makaron zmieszany z ziemniakami, cebulą i sosem serowym, który podaje się z mięsem, warzywami lub ze śmietaną. W niektórych częściach Szwajcarii, serwuje się go także z boczkiem.

Fondue Bourguignonne

Tradycyjną potrawą szwajcarskiej kuchni jest również Fondue Bourguignonne. Tworzą je kawałki mięsa, najczęściej wołowego oraz drobiowego (najczęściej jest to polędwica oraz pierś z kurczaka). Macza się je rozgrzanym oleju, a po usmażeniu – podaje z całą gamą dodatków oraz sosów. Danie to jest dość proste, więc Szwajcarzy lubią podać je podczas spotkań z przyjaciółmi oraz wszelkiego rodzaju imprez.

Zürcher Geschnetzeltes

Cielęcina i pieczarki to główne składniki Zürcher Geschnetzeltes. Cieniutkie plasterki mięsa, wraz z dodatkami, są podawane w sosie śmietanowym. Do potrawy dodawane jest białe wino. Całość doskonale komponuje się ze wcześniej wspomnianymi rösti. Tę szwajcarską potrawkę bez problemu zaserwuje Ci praktycznie każda tradycyjna restauracja w Zurychu, skąd pochodzi to danie.

Schwarzwälder Kirschtorte

Schwarzwälder Kirschtorte pokocha każdy łasuch! Jest to ciasto czekoladowe, które w Polsce jest znane jako Tort Szwardzwaldzki. Składa się z warstw: biszkoptu, wiśniowego nadzienia, bitej śmietany oraz kirsz (org. kirsch) – tradycyjnej szwajcarskiej nalewki o smaku wiśniowym. Takie połączenie smaków sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Warto spróbować w Szwajcarii tak wybornego deseru!

Malakoff

Warto spróbować podczas pobytu w Szwajcarii Malakoff, czyli niewielkich kulek ze smażonego sera, przygotowywanych z dodatkiem czosnku, białego wina oraz brandy kirsz. To tradycyjne danie zachodniej części kraju. Turystów zaskakuje głównie swoją intensywnością smaku.

Bündner Nusstorte

Będąc w Szwajcarii warto spróbować także Bündner Nusstorte, który może okazać się on prawdziwą gratka dla miłośników słodkości! Jest to kruche ciasto z karmelizowanymi orzechami. Takie połączenie sprawia, że ciasto jest nie tylko przepyszne, ale również kaloryczne. Deseru można posmakować przede wszystkim w Gryzonii.

Dania kuchni szwajcarskiej opisują różnorodność tego kraju za pomocą smaków. Wartości kulinarne Szwajcarii nie ograniczają się zatem wyłącznie do sera i czekolady, czy dziesięciu przedstawionych smakowitości. W restauracjach warto zapytać się również m.in. o takie danie jak maluns, papet vaudois, puree z kasztanów, czy zopf – chleb maślany. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu zestawieniu, podczas pobytu w tym wyjątkowym kraju, uda Ci się posmakować choćby paru najlepszych potraw!

Gabi (14)

Miłośniczka gór i szwajcarskiej czekolady, Gabrysia od lat jest zafascynowana Szwajcarią. Specjalizuje się w tworzeniu przewodników po szwajcarskich szlakach turystycznych i ma niezwykły talent do odkrywania miejsc, które nie znajdują się w przewodnikach. Jej artykuły to prawdziwe okno na alpejskie krajobrazy i kulturowe skarby Szwajcarii.